top of page

Januári olvasmányok

2024. januári olvasmánylista és ajánló



Van egy fantasztikus könyvklubunk, együtt olvasunk könyveket. Ez az „együtt” persze nem azt jelenti, hogy szó szerint együtt olvassuk, hanem egy idősávon belül. Minden hónapban (vagy minden második hónapban) találkozunk, megbeszéljük az olvasmányélményeinket.


Legutóbb december 9-én találkoztunk és úgy döntöttünk, hogy több könyvet is elolvasunk:

-Kardos G. Györgytől az Avraham Bogatir hét napja

-Dorit Rabynan: Visz a víz

-Sally Rooney: Normális emberek



Beatrix Koch Szerző kutyájával, Almával
Januári olvasmánylista

Kardos G. György: Avraham Bogatir hét napja


A könyvről:

Az 1960-as évek egyik nagy sikerkönyve volt. A szerző hét évet töltött a háborús Izraelben, szolgált az angol csendőrségnél és harcolt az izraeli hadseregben. A történet 1947-ben játszódik, a Brit Palesztin mandátum területén.


A történet:

Avraham Bogatir, orosz származású zsidó földműves hét napját mutatja be a történet. Csak hét nap, de mégis rengeteg esemény történik. Avraham éli a maga boldogtalan földműves életét, míg egy napon váratlanul választásra kényszerül: hét napja van arra, hogy eldöntse, milyen jövőt szán a házukba éjszaka fegyverrel berontó fiúnak, Davidnak. Bár semmit sem tud róla, védelmébe veszi és az éjszakai őrjáratnak azt hazudja, a munkaközvetítő küldte hozzájuk a fiút. Avraham fenntartja a látszatot, hogy David valóban dolgozni érkezett hozzá, befogja a gazdaság körüli teendőkbe és megpróbálja kideríteni, hogy ki is valójában ez a fiatal fiú. Így kezd el Avraham belbonyolódni a körülötte zajló történelmi eseményekbe, az olvasó pedig észrevétlenül is egyre többet és többet megtud az ott élő izraeliekről, arabokról, a zsidó nacionalizmusról és a brit rendőri terrorról.


Stílus, hangulat:

Lassú szövésű, keleties hangulatú, lineáris történet. A jelen történéseibe múltbeli visszaemlékezések épülnek be. Szép leírások, humoros részletek, kegyetlen életképek.

A főszereplő karaktere sokakat Tevjére, a tejesemberre emlékeztet.



Sally Rooney: Normális emberek


A könyvről:

A fiatal ír írónő második könyve, 2018-ban jelent meg és hatalmas sikert aratott. A könyvet milliós példányszámban adták el és mini-sorozat is készült belőle. A Guardian készített az íróval egy őszinte interjút, amelyben arról is beszél, hogyan dolgozza fel a gyors sikert: itt olvashatod:


A történet:

Marianne és Connell, két ír diák szerelme az alaptörténet. Egy kisvárosban, Sligo-ban élnek, Connell anyja takarít Mariannék házában, innen ismerik egymást a fiatalok. Míg Connell nagyon népszerű az iskolában, addig Marianne-t inkább kerülik a többiek. A gimnázium utolsó évében kezdődik el Marianne és Connell között egy nagyon intenzív szexuális kötődés, amit titkolnak a környezetük elől. Mindketten a dublini Trinity egyetemen tanulnak tovább. Itt Marianne, a gazdag, befolyásos család gyermeke lesz a népszerű, Connell érzi magát kívül rekedtnek. Szenvedélyes lelki és szexuális kapcsolatuk hol folytatódik, hol abbamarad.


c

A történet úgy behúz, hogy az olvasó alig tudja letenni a könyvet, egy-két nap alatt el lehet olvasni. Nagyon modern, a témához illő szóhasználat, mondatszerkezetek, filmszerűen pörgős jelenetek.

Ha film-élményre kell hasonlítani, akkor nekem a Like Crazy című film ugrik be.

Könyv-élményben pedig Jonathan Franzen Szabadság című klasszikusa.


Dorit Rabinyan: Visz a víz


A könyvről:

2014-ben jelent meg héberül, majd hamarosan több nyelvre le lett fordítva és nemzetközi bestseller lett belőle. Ha egy könyvet betiltasz, biztos lehetsz benne, hogy sikerkönyv lesz. Így történt a Visz a víz című regénnyel is, ami olyan felháborodást váltott ki Izraelben, hogy 2015-ben az oktatási miniszter levette a könyvet arról a listáról, amin a középiskolások számára ajánlott könyvek szerepeltek. Miért volt ennyire botrányos a könyv? Mert egy zsidó lány és egy palesztin fiú szerelmét mutatta be, teljesen máshogy, mint ahogy a kulturális berögzöttségek addig láttani engedték.


A történet:

Liat, a zsidó egyetemista lány és Hilmi, a fiatal palesztin festőművész New Yorkban találkoznak egymással., nem sokkal a 9/11-es terrorcselekmény után. New Yorkban most nem jó arabnak lenni, de még zsidónak sem, főleg, ha valaki iráni zsidó, mint Liat. Mindenki azt hiszi, ő is arab, még az FBI is felkeresi a lakásán és leellenőrzi, hogy legálisan tartózkodik-e az Államokban.

Liat és Hilmi szerelmesek lesznek egymásba, és bár mindketten tudják, hogy ennek a szerelemnek nem lehet jövője, mégis együtt maradnak mindaddig, amig Liat vízuma le nem jár. Ez a szerelem csak egy olyan helyen jöhetett létre, mint New York, ahol egyikük sem volt otthon, ahol mindketten idegenek voltak. Kihasználták a szabd és tiltott szerelem minden egyes percét. Ősszel kezdődött a kapcsolatuk, a hideg télben folytatódott és nyárra már véget is ér. Liat visszautazik Te-Avivba. Hilmi még egy darabig New Yorkban marad, majd úgy dönt, hogy hazalátogat az édesanyjához és a testvéreihez, akiket már több éve nem látott.


Stílus, hangulat:

A könyv megtörtént történeten alapul, az írónő és Hassan Hourani palesztin művész szerelmi kapcsolatán. Szépen megírt, lírai könyv, érzékenyen mutatja be a drámai feszültséget.










7 megtekintés

Comments


bottom of page