top of page

Márciusi olvasmányok

2024. márciusi könyvajánló


Februárban és márciusban egy Szabó Magda könyvet választottunk közös olvasásra a könyvklubunkban.


Beatrix Koch és Alma, a weimári vizsla
Márciusi olvasmány- és könyvajánló Koch Beatrixtól

Szabó Magda: Az ajtó


A könyvről:

Az ajtó Szabó Magda önéletrajzi ihletésű regénye, amely egy írónő és házvezetőnője kapcsolatának alakulásáról szól. Magyarországon 1987-ben jelent meg először. Angol nyelven 1995-ben Stefan Draughon fordításában az amerikai, majd 2005-ben Len Rix fordításában a brit kiadás követte. 2012-ben Szabó István megfilmesítette a regényt, Emerenc szerepét Helen Mirren játszotta.


A történet:

A történet nagyjából húsz évet ölel fel, úgy kezdődik, hogy Magda épp egy kormánymegbízatásából érkezik vissza, hogy újra az írásnak éljen. Az eddig a fiókjának író írőnő újra az állam által elismert művésszé vált, hirtelen rengeteg helyről keresik, interjúk, könyvmegjelenések várnak rá. Rájön, hogy házvezetőnőt kell alkalmaznia, hogy képes legyen teljes munkaidőben az írásnak szentelni magát. Egy volt osztálytársa ajánlott egy idősebb nőt, Szeredás Emerencet, aki vállalja is, hogy Magdánál dolgozzon, de a maga módján, amiről nem tájékoztatja megbízóját. Magdának mindegy, csak legyen valaki, aki kimossa a szennyes ágyneműt, így hajlandó felvenni.

Már több éve tart Magda és Emerenc némileg rendhagyó kapcsolata. Emerenc beosztja a saját bérét, illetve saját idejét, ő dönt arról is, melyik házimunkát végzi el, s melyiket nem. Annak ellenére, hogy működik Magda háztartása, Emerenc sok rejtélyt takargat, mind Magda, mind a környékbeliek elől. A szomszédok, az utca népe zavartan, de mindig tisztelettel viseltetik a furcsa idős nő iránt, aki arról a különös szokásról híresült el, hogy kis lakása ajtaját mindig zárva tartotta, a legnagyobb titokban őrizve magánszféráját.

A két nő kapcsolata néhány év múltán drámaian megváltozik, amikor Magda férje hirtelen, súlyosan megbetegszik. Magda nem feltételezte, hogy Emerencet érdekli a magánélete, így anélkül viszi el a férjét a kórházba operációra, hogy Emerencnek szólt volna. Amikor visszatér, Emerenc dühösen viselkedik, úgy érzi, hogy elárulták. A két nő együtt tölti az éjszakát, hogy megismerjék egymást, csak sokkal mélyebb szinten, mint valaha. Bár ez az éj nem teszi őket azonnal barátokká, természetesen megágyazza fokozatosan kirajzolódó barátságuk alapját. Röviddel ez után az epizód után, Magda a férjével talál egy éhes kiskutyát. Hazaviszik azzal a szándékkal, hogy meggyógyítsák, feltáplálják, majd eladják. Emerenc és a kutya között azonban igen hamar hihetetlenül szoros kötelék alakul ki. A kutyát Emerenc Violának nevezi el (annak ellenére, hogy kan). Ez plusz dimenziót ad a két nő kapcsolatának: Magda a kutya tulajdonosa, ám Emerenc az állat gazdája.

Az elkövetkező néhány évben Magda és Emerenc egyre inkább belátják, hogy függenek egymástól, amit egyikük sem láthatott előre. Ezek a tapasztalatok mind a dráma végkifejletét készítik elő, beleértve Polett öngyilkosságát, aki Emerenc három barátnőjének egyike volt. A két nő kezd megnyílni egymásnak, Magda megismeri Emerenc életének sok részletét, beleértve a korábban ugyanabban a vidéki régióban zajlottakat, ahová Magdát is családi gyökerek kötik. Azt a történetet is megismeri, ahogy Emerenc megmentette a kis Grossman Éva, a jómódú zsidó család kislányának életét, akiknek háztartását Emerenc vezette, mielőtt elhagyták az országot. Emerenc és Magda között idővel olyan bizalmas viszony alakul ki, amely lehetővé teszi, hogy beengedje munkaadóját a lakásába, amit senki más nem ért meg évtizedek óta, a három legjobb barátnőjét, a saját unokaöccsét is beleértve.

A történet végén a mindig megbízható Emerenc megbetegszik, nem tudja a munkáját végezni. Bezárkózik otthonába, senkit sem enged be. Magda valódi aggodalommal telve közbelép, és elintézi, hogy Emerencet erővel a kórházba szállítsák, annak érdekében, hogy rendbe jöjjön. Emerenc nagyon hamar felépül, de amikor rájön, hogy Magda elárulta a titkot azzal, hogy az utcabelieket is beengedte a szigorúan őrzött lakásába, elveszti az élni akarását, és meghal a kórházban, Magdát pedig egész további életében gyötri a bűntudat.



Yucel Moran fényképe, Unsplash

Stílus, hangulat:

Balladaszerű vallomás, sok leírással, hosszú mondatokkal, metaforákkal, hangulati elemekkel.


Könyvklub beszélgetések:

Március 23-án délután tízen gyűltünk össze, hogy megbszéljük ezt a különös hangulatú könyvet. Kinek mit adott, mit jelentett? Mi maradt meg bennünk az olvasás után?

Vitaindítónak két Moly.hu kommentet olvastunk fel, az egyik kommentelő azt írta, a könyv olvasása után űr maradt benne. A másik kommentelő pedig olyan kérdéseket tett fel, amelyek bennünk is megfogalmazódtak: lehetett volna másként is tenni? Mi mit tettünk volna az írónő helyében?

Beszéltünk arról, hogy vajon miért lett Amerikában is bestseller a könyv, az egyetemes értékekről, amelyek minden kultúrában azonosak: a bizalom, a valakire rábízott titok, az árulás, a bűntudat és a megbocsátás.

Az ajtó, mint szimbólum is szóba került, nagyon sokféle válasz érkezett arra a kérdésre, hogy kinek mit jelent az ajtó ebben a könyvben és mit jelent a saját életében.












43 megtekintés

Comentários


bottom of page